Kuriozitete

Ndërsa Ramazani nuk është i detyrueshëm për ata me shëndet të prekshëm, Muhamedi është i prirur të agjërojë dhe të korrë përfitimet e muajit të shenjtë.

Në vitin 1721 Leidi Mantagiu, bashkëshortja e ambasadorit të Anglisë në Perandorinë Osmane, në një letër dërguar në vendin e saj bënte të ditur se në Stamboll bëhej “diçka e quajtur vaksinë” kundër sëmundjes së lisë.

Në historinë e njerëzimit vepra më gjithpërfshirëse e shkruar nga një person i vetëm i përket shkencëtarit mjekësor të madh, Ibni Sina (Avicenna).

Historiani dhe epidemiologu amerikan David Tschanz në një artikull shkencor të tijin rrëfen se i pari që ka zbuluar se disa sëmundje ngjitëse përhapen përmes “gjurmëve“ që njerëzit e sëmurë i lënë në ajër dhe që mund të ngjiten në trup ose tesha të të njerëzve tjerë është filozofi, mjeku dhe fizikani i madh musliman Ibën Sina ose siç njihet në Perëndim Avicena ( 980-1037) dhe këto sëmundje janë ato që sot quhen viruse respiratore, ose që përhapen përmes frymës – ajrit, ndër të cilat bën pjesë edhe Virusi i famshëm Korona ose COVID -19.

Murtaja më famëkeqe në Islamin e hershëm ishte ajo që njihet si Murtaja e Emmaus-it, e cila ishte një nga përsëritjet e Murtajës së mëparshme të Justinianit.

Shfaqja e koronavirusit si epidemi globale këtë vit mund të ndikoj në anulimin e peligrinazhit të Haxhit.

Banorët e qytetit turk të Erzurumit ringjallin çdo vit traditën e “Një mijë lexime” (referuar leximit të Kuranit), e cila daton 500 vjet më parë, kur Libri i Shenjtë mësohej, lexohej e studiohej përgjatë një muaji në shtëpi ose në xhami.

Skifteri ose qifti ( arab. الحِدَأة - angl. Kite) është një zog i çuditshëm që Pejgamberi (s.a.v.s.) urdhëroi të vritej .. Përse? Le të analizojmë ...

Xhamia 609 vjeçare “Er Rizk”, u zhvendos në një park natyror-kulturor më shumë se katër kilometra larg nga vendi ku qëndronte prej qindra vitesh.

”Vërtet, Ne e krijuam njeriun në formën më të bukur” (Surja Tin : 4)

Kur diversiteti tejkalon kufijtë e lajmeve të këqija dhe xhaxhai Steven është dëshmia e kësaj. Stiven nga Singapori cdo të premte i vë vetes një detyrë të rëndësishme.

Isak Njuton njihet si një nga fizikanët më të mëdhenj që ka ekzistuar ndonjëherë, por kur fliste për veten, megjithatë kishte nota modestie.

Si një grabitqar si krokodili e lejon një shpend të vogël që t’i pastrojë mikroorganizmat dhe parazitët.

67-vjeçarja Rokiah Omar nga Singapori përmbushi ëndrrën e saj të fëmijërisë duke u diplomuar në studimet islamike. Ajo është personi më i moshuar i diplomuar në historinë e universitetit.

Gjatë vitit 2030 do të agjërohet dy herë në vit sepse njëri agjërim i Ramazanit do të fillojë më 6 janar dhe tjetri më 26 dhjetor të të njëjtit vit.

Dhanë gjithë fuqinë që kishin në drejtim të një rruge. Meka, vendi ku milina beSimtarë mblidhen për t’u bërë mysafirë të Zotit, sivjet i mirëpret edhe dy burra që udhëtimin për atje e kanë nisur në…këmbë!

Në vitin 2039, muslimanët do të kenë mundësi ta kryejnë dy herë haxhin, kjo do të thotë se brenda këtij viti kalendarik ata do të festojnë tre Bajrame, kështu thotë një astronom saudit.

Rruzulli tokësor ka 7,7 miliardë banorë, thotë raporti i fundit i OKB për popullsinë, bërë publik ditën e hënë (17.06).

Othman Taha, njeriu i cili për vite me radhë është ai i cili shkruan Kuranin Famëlartën.

Kjo video e mrekullueshme tregon përbëtë njeri të madh të cilin pak veta e njohin edhe pse puna e tij ka përmasa të jashtëzakonshme mbarëbotërore.

Një dorëshkrim i lashtë i Kur’anit i paraqitur në veri të Turqisë po tërheq më shumë vëmendje dhe vizitorë gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit, raporton Anadolu Agency (AA).