Xhamia e Madhe e Algjerit, Xhamia më e madhe në Afrikë


Xhamia e Madhe e Algjerit (Djamaa el Djazair ose Xhamia El Djazair) ndodhet në komunën e Mohammadia në Mitidja, 10 kilometra në lindje të kryeqytetit e Algjerisë, Algjerit. Është xhamia më e madhe në kontinentin afrikan dhe xhamia e tretë më e madhe në botë, pas dy vendeve më të shenjta të Islamit, Xhamisë së Madhe në Mekë dhe Xhamisë së Profetit a.s në Medine.

E projektuar nga arkitektë gjermanë, ndërtimi i xhamisë filloi në vitin 2012 dhe u hap për adhurim në vitin 2020. I ndërtuar në 27.75 hektarë, ka një kapacitet për të strehuar 120,000 besimtarë dhe 7000 parkingje.

Dizajni i xhamisë përfshin minaren më të lartë në botë, që arrin 267 metra, është e mbuluar me një strukturë moderne xhami në vend të gurit tradicional.

Kupola ngrihet në një lartësi prej 70 metrash dhe përmban një ekran mashrabiya të ngjitur në pjesën e jashtme të guaskës termike si brinjë. Kjo të jep përshtypjen se ekrani është një strukturë mbështetëse e jashtme, megjithëse mbështetja në fakt ofrohet nga brenda. Drita e diellit reflektohet në kube duke përdorur një sistem pasqyrash. Mashrabiya është bërë duke përdorur panele betoni të përforcuar me fibra dhe mbulon një sipërfaqe totale prej 15,160 m2. Përveçse ka një rol dekorativ, mashrabija ndihmon në ftohjen e ndërtesës dhe hijezimin e fasadës së minares, mbi të cilën mbulon një sipërfaqe prej 7300 m2.

Salla e Lutjeve të Xhamisë, është një kub masiv me përafërsisht 145 metra me 145 metra dhe lartësi 22.5 metra. Një kub 45 metra i lartë, paksa i vendosur prapa nga buza, mbyll kupolën qendrore. Në kulmin e saj kjo e fundit arrin një lartësi prej rreth 70 metrash dhe në bazën e saj ka diametër rreth 50 metra. Salla e lutjeve, me rreshtat e saj të rregullt të shtyllave deri në 45 metra lartësi, ka vend për deri në 37,000 njerëz. Të gjithë elementët tradicionalë fetarë si muri i Kiblës, Mihrabi, Minbari dhe Dikkah janë të integruara në një sallë të estetikës moderne. Duke ndjekur arkitekturën e vendeve tradicionale islame të adhurimit, fasada e jashtme e xhamisë është prej guri natyror.

Përveç të qenit një vend për adhurim, kompleksi i xhamisë përfshin gjithashtu një bibliotekë me mbi një milion libra, një sallë konferencash, një muze të artit dhe historisë islame dhe një qendër për kërkimin e historisë algjeriane.