Lajme nga Kosova

Në shenjë nderimi për datëlindjen e profetit Muhamed a.s., Unioni i studentëve nga Fakulteti i Studimeve Islame ka organizuar dje aktivitet "Ta njohim Muhamedin alehi selam", në shenjë nderimi për datëlindjen e profetit Muhamed a.s

Këshilli i Bashkësisë Islame Ferizaj organizoi manifestim me rastin e Mevludit- ditëlindjes së Muhamedit a.s.

Ditën e hëne (05.12.2016), në praninë e Myftiut të Republikës së Kosovës mr. Naim ef.Tërnava me bashkëpunëtorë, kryetarit të KBI të Vitisë Husamedin Hoxha me bashkëpunëtorë, nënkryetarit të Komunës së Vitisë, Hasan Aliu, nënkryetarit të Komunës së Kllokotit Hasan Rashiti, hoxhallarëve e shumë xhematlinjëve u vendos gurthemeli i xhamisë së re në fshatin Mogillë të Komunës së Kllokotit.

Mësimdhënësja e matematikës, Fatmire Bajrami, për shkak të shamisë së saj është detyruar të largohet nga shkolla fillore “Visar Krasniqi’’ në Drenoc të Malishevës dhe të transferohet në shkollën e mesme profesionale ekonomiko-juridike “Lasgush Poradeci” në Kijevë.

Mësimdhënësja e matematikës Fatmire Bujupi, e cila u përballë më një situatë aspak të këndshme për shkak të mbulesës së saj dhe e cila mori kritika nga prindërit dhe nxënësit e shkollës fillore “Visar Krasniqi” në Drenoc të Malishevës, ka gjetur përkrahjen nga sociolog, analist dhe një jesë e madhe e qytetarëve të vendit të cilët po e konsiderojnë të padrejtë dhe gabim mendimin e këtyre prindërve, pasi një arsimtare e tillë e cila thjesht kryen punën e saj me vullnet dhe mban shami në kokë, nuk mund të shfaq anë negative tek një nxënës.

Sot pasdite prindërit e nxënësve të shkollës fillore “Visar Krasniqi” në fshatin Drenoc të Malishevës janë mbledhur në sallën e asrimtarëve të këtij institcioni shkollor për të diskutuar për problemin që e kanë me mësimdhënësen e matematikës.

Ditën e enjte, pas namazit të drekës, në xhaminë “Habib Habibi” të Ferizajt, u mbajt ceremonia e Duasë së Hatmes me rastin e përfundimit të leximit të plotë të Kur’anit të Madhëruar nga nxënësit e kësaj xhamie.

Ministri i Punëve të Brendshme, Skënder Hyseni në Konferencën Ndërkombëtare Kundër Ekstremizmit të Dhunshëm, të organizuar nga kjo ministri ka folur edhe rreth fesë islame.

Në medresenë e Gjilanit, të martën, më 18 tetor, u zhvillua edicioni i tretë i konferencës Akademia për Etikë dhe Motivim.

Sot, në praninë e një numri të madh të besimtarëve musliman, përfaqësuesve të Bashkësisë Islame të Kosovë, kryeimamit Sabri ef Bajgora me bashkëpunëtorë, kryetarit dhe anëtarëve të Këshillit të Bashkësisë Islame në Gjilan, përfaqësuesve të Kuvendit Komunal, përfaqësuesve të Shoqatës PHF si donator të këtij projekti, u vendos gurthemeli i xhamisë së re në fshatin Nasalë të Komunës së Gjilanit

Lagjja Merqezi në Podujevë do të bëhet me Xhami. Kjo falë iniciativës së banorëve të kësaj lagjeje me në krye imam Imer Hajdinin të cilët kanë blerë tokë dhe e kanë dhuruar atë për ndërtimin e kësaj Xhamie, shkruan Llapi.info.

Në një ceremoni në të cilën morën pjesë Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Naim Tërrnava, Kryetari i Këshillit të Bashkësisë Islame në Podujevë, Bekim Jashari, Nënkryetari i Komunës së Podujevës, Nexhmi Rudari, Kryetari i Këshillit të Bashkësisë Islame të Fushë Kosovës, Pajazit Tërrnava, Kryeimami i Këshillit të Bashkësisë Islame në Lipjan, Burim Arifi si dhe përfaqësues të Policisë së Kosovës, imamë e xhematlinjë është përuruar gurëthemeli i Xhamisë së Madhe në Podujevë.
Me rastin e vënies së gurëthemelit të kësaj Xhamie Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Naim Tërrnava tha se i përgëzoj qytetarët për iniciativën e marrë dhe se ndërtimi i kësaj Xhamie është i një rëndësie të veçantë veçmas për edukimin e fëmijëve në këtë komunë.
“Kjo Xhami do të ndikoj edhe më shumë që të edukohen mirë që të jenë një gjeneratë e cila do të jap një kontribut për këtë fe për këtë atdhe për këtë vatan për këta vëllezër e motra të cilët i madhi Zot ka dashtë e i ka krijuar dhe jetojnë e veprojnë në këtë nën qiell dhe i përkasin besimit islam në shumicë absolute këtu në republikën tonë. Me këtë rast e lus Allahun xh.sh. që të gjithë ata të cilët kanë dhënë kontribut çfarëdo lloji çoftë ai në sigurimin e këtij trualli në mundësinë e nisjes së punës në këtë truall që i madhi Zot t’i shpërblej me të mirat e tij në këtë dhe botën tjetër”, tha ai.
Ndërsa, Kryetari i Këshillit të Bashkësisë Islame në Podujevë, Bekim Jashari, duke uruar për vënien e gurëthemelit tha se edhe pse me një buxhet mjaftë simbolik për ndërtimin e kësaj xhamie ne do të vazhdojmë që të mbajmë premtimet tona dhe se do të shkojmë konform ligjeve për ndërtimin e kësaj Xhamie.
“Gjithçka kemi shkuar në formën legale çka edhe kërkojnë institucionet tona me leje ndërtimore që kemi marrë nga Kuvendi Komunal. Ne nuk kemi dashur të fillojmë punime edhe pse ka qenë mundësia që të vëmë gurëthemel edhe më parë por dëshirojmë që të respektojmë se fundja është edhe detyrim që të respektojmë institucionet e tona” tha Jashari, duke shtuar se fillimi i këtyre punimeve do të bëhet me një shumë jashtëzakonisht simbolike në këtë vend por me dëshirën që të kenë mbështetës në këtë drejtim.
Me këtë rast edhe Nënkryetari i Komunës së Podujevës, Nexhmi Rudari tha se ndihet i privilegjuar me fillimin e ndërtimit kësaj Xhamie.
“Po e nisim një shtëpi që ne i themi shtëpi e Zotit ashtu edhe është edhe shtëpi e gjithë xhematlinjëve që do të vinë këtu për të kryer jo vetëm namazin e xhumasë por edhe ritet tjera fetare. Unë ndihem dy herë i privilegjuar. Njëherësh që mu dha rasti të jem edhe në inaugurimin e kësaj xhamie por edhe në cilësinë e banuesit të kësaj lagjeje” tha ai.
Kjo Xhami do të ndërtohet duke u bazuar në modelin e një Xhamie në Fushë Kosovë e cila do të jetë me kat përdhes me një sipërfaqe 19 me 17 metra.

Në fshatin Buzovik të Vitisë është bërë inaugurimin e xhamisë së re, njëherit e para në historinë e këtij fshati.

Qeveria e Kosovës në mbledhjen e sotme ka miratuar Projektligjin për liritë fetare në Kosovë.

Bashkësia Islame e Kosovës në vazhdimësi ka këmbëngulur për rindërtimin e xhamisë së rrënuar,afër urës mbi lumin Ibër, në veri të Mitrovicës. Madje, për këtë qëllim ka pasur tri donacione dhe leje ndërtimi nga komuna. Por, e vetmja që ka munguar, ka qenë siguria.

Një serb ka marrë guximin që të hip në minaren e xhamisë në Velekincë të Gjilanit, ku ka demoluar kupolën e saj.

Ditën e diele, gjatë kohës së namazit të ikindisë, një serb nga Pasjani, B.V, i moshës 35-vjeçare ka hipur dhe ka dëmtuar minaren e xhamisë në fshatin Velekincë të Gjilanit.

Përurohet projekti i përbashkët i evidentimit të rasteve të vdekjes në Republikën e Kosovës, si rezultat i bashkëpunimit ndërinstitucional mes Bashkësisë Islame të Kosovës dhe Institucioneve të vendit.

Myftiu i Republikës së Kosovës, Naim ef. Tërnava me bashkëpunëtorë, mori pjesë në përurimin e xhamisë së re të ndërtuar në Restelicë të Dragashit.

Ura kryesore mbi lumin Ibër në Mitrovicë pritet të rivitalizohet në përputhje me Marrëveshjen e Brukselit. E më pas, edhe rindërtimi i Xhamisë së Ibrit në cepin verior të urës kryesore mbi këtë lumë.

Më 17 korrik, në mënyrë solemne u bë inaugurimi i tre projekteve madhore në Këshillin e Bashkësisë Islame në Suharekë, si: renovim i zyrave të KBI të Suharekës, lokaleve afariste dhe ndërtim i xhamisë në fshatin Sallagrazhdë - donacion nga Organizata Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Humanitarian & Charity Est, nga Emiratet e Bashkuara Arabe.