Shëndetësi

MSc. Njomza Sadriu

Ditët me temperatura të larta gjatë stinës së verës na imponojnë që të ndryshojmë dhe të adaptojmë menynë tonë ditore të të ushqyerit

Shkëputur nga libri: “Mjekësia e të Dërguarit Muhammed a.s.” Ibn Kajjim el-Xhevzi
Prim.dr.med.sc. Ali F. Iljazi

Në Kuran fiku përmenden vetëm në një vend. Allahu i Plotfuqishëm betohet në të në Librin e Tij fisnik.

Hurmat e Arabisë janë fruta të shijshme dhe shumë të shëndetshme.

Dren Qerimi

Mjeku i njohur Riedlin, agjërimin me të drejtë e quajti “Operim pa bisturi”.

Ka disa lloje qepësh dhe që të gjitha janë të pasura me karbohidrate. Qepa është e nxehtë në shkallë të tretë dhe përmban substancë jonitrogjene tajitëse

Fiqtë janë të nxehtë, kurse ka pikëpamje të ndryshme lidhur me lagështinë dhe thatësinë e tyre

Shega ka një efekt të përgjithshëm forcues, stimulues të mbrojtjes së organizmit

Të hash pa pasur uri, do të thotë se në trup hyn më shumë energji, edhe pse ai nuk ka nevojë për të. Kjo energji e tepërt, depozitohet si dhjamë dhe njeriu fillon të shëndoshet.

Përktheu dhe përshtati:
Prim.dr.med.sci. Ali F. Iljazi

Shalqiri futet në kategorinë e frutave me vlera të larta ushqyese dhe të përshtatshme për ata që duan të mbajnë dietë.

Për shërimin e kokë-dhembjes: Ibnul Kajjimi në librin e tij - Zadul Mead - në pjesën speciale rreth - Mjekësisë pejgamberike - ka thënë:

Depresioni dhe gjendja e tij, si dhe faktorët që e shkaktojnë atë janë të pranishëm në përditshmërinë tonë.

Arsyeja qëndron në përbërjen e pasur ushqyese të këtij fruti arror. Çdo frut arror është i mirë për shëndetin, por në krahasim me arrorët tjerë, arrat përmbajnë dy herë më shumë antioksidantë.

Ka më shumë vitamina dhe më pak yndyrë se qumështi i lopës dhe është më i qëndrueshëm: zbuloni vetitë e tij

Mllefi është një emocion i fortë. Mllefi i pakontrolluar mund të shpjerë deri te fjalosja, keqtrajtimi fizik, sulmi ose deri te vetëlëndimi, pra ai nxit te njeriu dëshirën për dhunë dhe hakmarrje.

hurma është një produkt i pasur me vlera ushqyese. 100 gr hurmë përmban 65 gr karbohidrate, 2 gr proteina dhe 0,2 gr yndyrna. Ngaqë përmban sheqer fruktoz nuk përbën asnjë rrezik as për të sëmurët me diabet.